Ontstaan van de Stichting WELONS

In de jaren 1993 tot en met 1995 is door Rene v.d. Velden in samenwerking met voetbalvereniging DEES in Wintelre een jaarlijks terugkerend popfestival georganiseerd onder de naam “Penaltypop”. Nadat voetbalvereniging DEES had besloten geen interesse meer te hebben in het organiseren van een dergelijk evenement is door  Mark Fonken en Gertjan Hanckmann in 1999 de draad weer opgepakt. In samenwerking met Fanfare/Drumband Sint Willibrordus heeft in 1999 een éénmalig popfestival plaatsgevonden in Wintelre.

Het festival

Uit de reacties van zowel de bezoekers alsmede de deelnemende bands blijkt dat een grote vraag is naar het handhaven van een popfestival in Wintelre. Het daarop volgende jaar is met name door de bands veelvuldig gevraagd of een dergelijk evenement herhaald wordt. Deze vraag naar een dergelijk festival in combinatie met de gezamenlijke interesse voor muziek en de opgedane ervaring in het organiseren van een popfestival is de aanleiding geweest voor bovengenoemde heren om een stichting in het leven te roepen. Door middel van het oprichten van een stichting is een goede basis gelegd voor het organiseren van een jaarlijks popfestival in Wintelre.

Op 22 december 1999 zijn de statuten vastgesteld voor de Stichting WELONS

Inmiddels is het festival uitgegroeid naar een driedaags evenement. Gedurende de drie dagen wordt een breed aanbod aan bands en muziekstromen gepresenteerd waarbij aandacht is voor iedere leeftijd en ieders muzieksmaak. Al vele jaren wordt op de festivalzondag de Amerikanenmeeting georganiseerd wat voor een geweldige sfeer zorgt. De laatste jaren heeft een ware camping het festival compleet gemaakt. De organisatie is dan ook jaarlijks bezig om het evenement nog aantrekkelijker te maken. De combinatie van de ontspannende sfeer, muziek, auto’s, gratis entree en de Brabantse gezelligheid maakt Welons tot een uniek evenement wat jaarlijkse duizenden bezoekers trekt.